Hallgatói beszámoló a 2012-es SHS-ről - Kovács Zsófia (Testnevelés-földrajz tanár MA) hallgatótól

2012-10-25 12:01:11

Idén is megrendezték a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozóját október 5-6-án Szegeden.2009 óta rendszeresen járok ezekre a versenyekre s úgy gondolom évről-évre egyre sikeresebb csapatokat tudunk kiállítani az egyetem részéről, amiben nagyra hozzájárul az egyetemen belüli szervezkedés is. A szokásos helyen a POTE parkolójában volt a sportolók s tanárok gyülekezője péntek reggel 7-kor. Idén meglepően sokan sorakoztak a busz előtt, ami persze jó hír volt. Kissé bús hangulattal történő felszállás, és az utazások elejét jellemző pihengetés után már egyre jobban hangolódtunk a versenyekre. A buszon természetesen teljes körű tájékoztatást s bátorító szavakat kaptunk Hajduné László Zita és Józsa Rita tanárnőktől.
Miután megérkeztünk Szegedre, a szállás és az étterem helyszínére gyorsan túl is estünk a gyors ebédünkön, s már mehettünk is az egyetemi csarnokba a megnyitóra. Mint kiderült ez volt idén a 61. SHS verseny, amit régebben más név illetett: Spartakiád. A se nem hosszú, se nem rövid megnyitó után már mehettünk is a buszok felé, hiszen mint úszók, általában nem az egyetem területén versenyzünk, így kerültünk a Napfényfürdő Aquapolis retro 33m-es medencéjéhez. Mikor beléptünk kicsit meglepődtünk az uszoda felépítésén, így egy jó 15 perces folyosókon való keringés után sikerült bekerülnünk a sátorral fedett medencetérbe. A pontos időbeosztás követése az elején problémákba ütközött, de ez persze sok rendezvényen előfordul. Így egy körülbelül fél órás csúszás s egy jó rövid bemelegítés után már kezdődhetett is a verseny. Természetesen a mákos formámnak köszönhetően az én futamommal kezdtünk, a 66m-es pillangóúszással, amit számomra megfelelő időeredménnyel zártam s nyertem, ám a nagy kapkodásban szokásomhoz híven elkevertem egy egyetemi pólót is, amit később pótoltam (tavaly 2 oklevél szublimálódott mellőlem ugyanígy SHS versenyen). Rajtam kívül a lányoknál még Stoff Dóra szerzett egy bronzérmet. A fiúknál Financsek Gábor válogatott úszó magasan nyerte a 66m mellúszást, Kolmer Zsolt szintén elsőként csapott célba 66m hátúszáson, s 66m gyorsúszáson Árki Péter 2.helyen ért be. A 4x66m vegyes váltóknál a fiúk nyertek s mi, lányok pedig negyedikek lettünk. A végén már csak a hangulat kedvéért még egy váltót szerveztek nekünk, méghozzá egy 8x33m-es gyors váltót, fiúk-lányok egy csapatban voltak. Ez utóbbi távot nem díjazták, versenyen kívül volt.

A verseny végén, az éremtáblázaton a PTE úszócsapata 2. lett, 6 éremmel, s nálunk csak a SZTE volt jobb plusz egy éremmel.

A versenyt követően visszabuszoztunk a kollégiumba, ahol megvacsoráztunk, s átbeszélhettük a többiek eredményét (atlétika, kézilabda fiú csapata, röplabda női csapata és kosárlabda női csapata). Sajnos sok versenyt / mérkőzést tartottak egy időpontban így esélyünk sem volt szurkolni a többieknek. Miután minden kötelezettségünk lezárult aznapra, kezdődhetett a  kikapcsolódás kisebb-nagyobb ünnepléssel fűszerezve. Így egy kisebb találkozó után kezdődhetett az éjszaka. (A szervezőktől még koncertjegyeket is kaptunk.) Persze csak mértékkel már akinek, hisz másnap még vissza volt a kosarasoknak egy mérkőzésük is, amihez elég korán kellett kelni. Vasárnap a csajok meccse után megtörtént az eredményhirdetés s harmadikak lettek. Ám akik nyerték, elég durván játszottak ellenfeleik csapataiból többen is lesérültek. A gyors eredményhirdetés és ebédelés után buszra fel, s vissza Pécsre. Hazafele úton a buszon kihirdették mindenki eredményét,  s ennek örömére félúton még egy cukrászdánál is megálltunk sütizni, kávézni. A hosszas hazaút után, körülbelül délután 3-4 körül érkeztünk meg kiindulópontunkhoz, mindenki szétszéledt s hazamentünk pihenni.

Összességében mondhatom, hogy egy remek versenynek lehettünk a résztvevői, a szervezés elején történő kisebb-nagyobb csúszások ellenére nagyon jó hangulat volt a csapatok közt is. Ez alatt a két nap alatt új barátságokra tehettünk szert, s egy jó buliztunk is.

S a végére még egy jó hírt mondhatok! Pár (1-2) éven belül a nagy körforgás a rendező egyetemek között elér Pécsre is. Nagyon remélem, ha eljön az idő minél többen eljönnek a hallgatók s a tanárok közül is szurkolni a Pécsi Tudományegyetem sportolóinak!